Сряда, 26 Юли 2023 18:11
Пламен Константинов: Излизане от максимално по-добра позиция от групата е основна цел за Европейското
Костадин Андонов

Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже Пламен Константинов обяви три поставени и изпълнени цели във Волейболната лига на нациите и една основна цел, поставена към този момент за предстоящото Европейско първенство, на която страната ни ще бъде съдомакин.


"Имахме три цели във Лигата на нациите. Първата беше да останем в Лигата. Втората беше да не рискуваме резултатите на младежките отбори, да не пипаме състезатели от младежките отбори. Видяхте, че пуснахме Алекс Николов да играе на Световното първенство до 21 г., преди още да сме се спасили в Лигата на нациите, само и само да не намаляваме шансовете на младежката ни формация. Това ни беше стратегия за всички младежки формации, които имаха шанс да се борят за призови места. И, както видяхте, спечелихме бронзовите медали на Световното първенство до 21 г.

Третата цел беше да дадем игрово време на максимален брой хора, за да направим ние изводите си кой къде се намира, в какво състояние е, на кого може да се разчита - психологически, технически и физически. Успяхме да завъртим почти всички да играят. Така вече имаме първоначална идея на каква група и на кои хора може да се разчита и на кои им трябва повече време", заяви Пламен Константинов.


"Основната ни цел за Европейското първенство е излизане от максимално по-добра позиция от групата, за да се кръстосваме теоретично казано с малко по-слабите отбори от другите потоци и да търсим стигане до четвъртфиналите.


Без съмнения в нашата група двата ни изявени съперника са Словения и Украйна. Това не е новина за следящите волейбола. Миналата година Словения за пореден път стигна до полуфинали на Световно първенство, а Украйна беше приятната изненада на това Световно първенство - отстрани категорично Нидерландия на осминафиналите с очакваното от малко хора 3:0, а след това помните четвъртфинала със Словения каква битка беше за словенците, независимо че бяха домакини, за да успеят да се класират в полуфиналите. Това са ни двата основни конкурента в групата. Нашата група заедно с италианската са двете най-силни. Има три отбора, включвам и нас в това число, които са по-изявени и с повече претенции в групата. Без да омаловажавам финландци и испанци, които играят на добро европейско ниво", добави селекционерът на България.


"Не смятам да вдигаме предварителни лозунги. По-добре е да направим нещо, да покажем добра игра, да постигнем добро класиране и тогава да приказваме, а не предварително. Моето желание е първо да покажем и после да говорим. Надявам се и състезателите да минат на този принцип. Защото през последните години сме предимно на приказки. Да бъдем оптимисти - да, надяваме се на по-добро класиране. Но вместо силен оптимизъм е по-добре да сме малко реалисти.

Мачовете от Волейболната лига на нациите показаха, че трудно ще удивим някого и ще шокираме хората с невероятна игра. Мисля, че някои от негативните настроения към отбора са именно грешните сигнали, които са давани през последните години. Отборите, които срещаме - и в Олимпийската квалификация, и на Европейското, ние в последните години не сме ги побеждавали. Така че - дайте да не се надскачаме на приказки. Да - ще се опитаме. Да - има фактор домакинство, който може да ни помогне. Но има една работа, която трябва да свършим добре през следващите 40 дни, за да изглеждаме по-добре като отбор на игрището и да влезем по-бързо в игровата ни система. Видя се, че в първия турнир от Лигата на нациите бяхме добре, точно защото имахме малък период от време, в който трябваше да залагаме на един определен състав. В момента, в който започна ротацията - втората и третата седмица, играта ни стана по-нестабилна", каза още Пламен Константинов.


"Цветан Соколов тренира с помощниците ми, с кондиционния треньор още от началото на месеца. Направи посещение в Италия, където му направиха манипулация заради херния, която имаше и която му създаваше дискомфорт. След направената манипулация се очаква хернията да се свие и да не му създава проблеми с притискане на нерва, а от там вече да не му създава дискомфорт в рамото, което се получаваше преди. От тази гледна точка Цветан е окей, тренира. На тази тренировка не е с нас, само защото снима реклама с нашите партньори от Лидл, но вярвам, че ще можем да разчитаме на него във възможно най-добро състояние за Европейското първенство", заяви Константинов на въпрос за капитана на националния отбор.


"Настроението е добро, позитивно, вече сме в пълен състав с присъединяването на Цецо Соколов и Алекс Николов. Лично аз съм много позитивно настроен, че нещата ще бъдат много по-добре на Европейското, отколкото тези мъки в Лигата на нациите. Видяхте, че много хора почиваха, В различните турнири играха различни хора, което води до загуби за националния отбор. когато имаш избор от пълния капацитет състезатели, ще бъде по-лесно за националния отбор и за треньора. С помощта на варненската публика вярвам, че ще се представим добре. Дано да нямаме контузии и да го постигнем. Да тръгнем възходящо в групата, което ще е важно за цялостното ни представяне", заяви Теодор Салпаров.


„Амбициите ни са високи. Зареден съм с нови сили. Искаме да се подготвим добре за Европейското първенство. Публиката е важна за нас. Във Варна ще е наистина специална атмосфера. Словения е силен противник, но ние сме готови след Лигата на нациите. Там си постигнахме целта. Не беше толкова лесно, колкото трябваше да бъде, но в крайна сметка е факт. Няма какво да променим, просто ще се подготвим по-добре", заяви Алекс Николов.


Мъжкият отбор тренира в София до края на седмицата, а в понеделник пътува за Варна, където да продължи подготовката си за Европейското първенство.


България е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 16 септември. Мачовете на родна земя ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. Морската столица ще приеме всички мачове от Група В, четири осминафинални и два четвъртфинални двубоя. Откриващият мач във Варна е на 29 август от 20,30 часа - в него България посреща Испания. Следващите мачове на избраниците на Пламен Константинов от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). Всички срещи на българския национален отбор са от 20,30 часа. Първите мачове в дните с по две срещи са от 17,30 часа. Осминафиналите във Варна са на 8 и 9 септември, а четвъртфиналите - на 11 септември.
 

Вземи своя билет онлайн тук:
https://tickets.cev.eu/bg/cev-eurovolley-2023-men