Понеделник, 15 Юни 2015 16:15
Левски спечели шампионска титла за момичета до 13 години

Отборът на Левски (София) спечели шампионската титла по волейбол на България за момичета до 13 години, в държавните финали, които се проведоха на спортна база Спортпалас край Варна. Волейболистките на Сините, водени от треньорката Веселина Ангелова, с помощник Светла Цветанова триумфираха със златото без нито една загуба в целия турнир.

18 отбора от страната стартираха в държавните финали, като те бяха разделени в три групи А, Б и В, всяка с по шест отбора. В трите потока се игра всеки срещу всеки. Първите два тима от крайното  подреждане във всяка група се класираха за финалната фаза – финална шестица.

Във финалната шестица се игра отново по системата всеки срещу всеки, като резултатите от груповата фаза не се зачитат и борбата между тимовете започна отначало. До последния кръг Сини и Червени отбелязаха само победи, като срещата им в последния ден на финалната шестица се оказа финал в надпреварата.

В този мач се получи истинско вечно дерби, като младите волейболистки на Левски надиграха ЦСКА с 2:1 гейма (25:14, 15:25, 15:8) . Двубоят бе изключително оспорван и емоционален, като премина през двете крайности, за да се стигне до тайбрек. В него Сините имаха по-добра психика и спечелиха гейма, а с това и крайната победа. Така левскарките станаха шампионки, а Червените останаха със сребърните медали.

В спора за 3-4 място представителките на Хебър (Пазарджик) надиграха Марица (Пловдив) с 2:1 гейма (15:25, 25:23, 15:12) и взеха бронзовите отличия, а пловдивчанки останаха на четвърта позиция.

В спора за 5-6 място представителките на Чавдар (Бяла Слатина) победиха Ропотамо (Приморско) с 2:0 гейма и заеха пета позиция, а тимът на Приморско остана шести.

 

Крайно класиране във финалната шестица при момичетата до 13 години:

  1.        Левски (София)
  2.        ЦСКА (София)
  3.        Хебър (Пазарджик)
  4.        Марица (Пловдив)
  5.        Чавдар (Бяла Слатина)
  6.        Ропотамо (Приморско)

 

Индивидуални награди:

 

Най-добър нападател Мария Йорданова (Левски)

 

Най-добър разпределител: Натали Станоева (ЦСКА)

 

Най-добър блокировач: Мария Йорданова (Левски)

 

Най-добър на сервис: Ружа Мушева (Хебър)

 

Най-полезен състезател: Александра Георгиева (ЦСКА)