Четвъртък, 30 Май 2024 18:56
Марица, ЦСКА, ЦПВК и Левски София са полуфиналистите при момичетата под 16 години

Марица (Пловдив) и три столични клуба – ЦСКА, Левски София и ЦПВК се класираха в топ 4 от Държавното първенство за момичета под 16 години. Двата полуфинала и мачовете за медали ще се играят на 1 и 2 юни в спортна зала "Левски София" в столицата.

 

 В последните четири дни (27-30 май) се изигра груповата фаза на Финалния турнир за момичета под 16 години. Участваха 12 отбора, които чрез жребий бяха разделени в две групи по 6 отбора. Те играха по системата "всеки срещу всеки". Само завършилите на първо и второ място в крайното класиране продължаваха напред, като в полуфиналите те играят на кръст. Отборите, класирали се между трето и шесто място в групите, приключват участието си в ДП за тази възраст сезон 2023 – 2024 г. и заемат местата от пето до дванадесето място по коефициент.

 

 Група А се проведе в спортна зала на стадион "Осогово" в Кюстендил с домакинството на Велбъжд. Шампионът от миналата година Марица (Пловдив) абсолютно категорично завоюва първото място с 5 победи от 5 мача и без нито един загубен гейм. "Жълто-сините" събраха 15 точки. На второ място и място в следващата фаза си осигури ЦСКА, който допусна една-единствена загуба – с 0:3 от Марица. "Червените" отстъпиха само в четири гейма и записаха 12 точки.

 

 Група А

 

 Пет столични отбора оспорваха първите две позиции в Група Б, която се проведе в зала "Панайот Пондалов" с домакинството на Славия 2017. И в този поток имаше явен лидер – миналогодишният финалист Левски София. "Сините", подобно на Марица, не отстъпиха в нито един гейм и завършиха груповата фаза непобедени с 15 точки. Само едно поражение претърпя ЦПВК, чийто състав не успя да вземе гейм срещу Левски – 0:3. Именно само в тази среща волейболистките на полицейския клуб загубиха геймова, печелейки всички остнали срещи на нула.

 

 inbound4079861387766900845

 

Така за втора поредна година зала "Левски София" ще е арена на финалните битки във възрастта, а те ще се проведат през уикенда (1-2 юни).

 

 ПРОГРАМА

 1 юни, събота

17:00 ч.: Марица – ЦПВК
19:00 ч. Левски София – ЦСКА

 2 юни, неделя

 14:00 ч.: Мач за 3-4 място
16:00 ч.: Мач за 1-2 място

 

 Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.