Събота, 11 Май 2024 10:56
Хебър, Добруджа, Левски и Люлин ще играят полуфинал при юношите

Хебър (Пазарджик), Добруджа 07 (Добрич), Левски София и Люлин (София) си осигуриха място в Топ 4 на Финалния турнир от Държавното първенство за юноши под 20 години. Надпреврата се провежда в Пазарджик и ще продължи до 12 май.

 

 Четирите отбора ще играят в двата полуфинала днес, след като се класираха на първо и второ място в двете групи – А и Б. По реграмент осемте финалиста бяха разделени на две групи по четири и играха по системата "всеки срещу всеки". Критериите при формирането на класирането в групите са брой победи ,спечелени точки, геймов коефициент, точков коефициент, директен двубой.

 

 ПРОГРАМА – 11 май:

11:00 ч. Мач за 7-8 място: ВАСК - Берое 2016
13:30 ч. Мач за 5-6 място: ЦСКА - Пирин
16:00 ч. Полуфинал: Хебър - Люлин
18:30 ч. Полуфинал: Левски София - Добруджа 07

 

 10.05

 

 Домакинът на финалите – Хебър (Пазарджик), се пребори за първото място в Група А. "Тигрите" постигнаха три победи в груповата фаза и продължават към полуфиналите. Волейболистите на Хебър показаха здрави нерви и характер в първите две срещи от потока, които измъкнаха след тайбрек. С 3:2 те надделяха над Добруджа 07 и Берое 2016. В последния двубой, който трябваше да реши и лидерската позиция, пазарджишкият клуб победи ЦСКА с 3:1.

 

 Добруджа 07 също показа сили за първата позиция след две чисти победи – над ЦСКА и Берое 2016, но отстъпи в сблъсъка с Хебър и така с две победи и едно поражение зае второто място.

 

 ЦСКА имаше шанс за класиране в топ 4, но след като отстъпи пред Хебър в последния двубой от групата, ще се бори за 5-ото място. „Червените" записаха успех на старта на финалите с 3:1 над Берое 2016.

 

 Класиране - Група А:

 1. Хебър (Пазарджик)
2. Добруджа 07
3. ЦСКА (София)
4. Берое 2016 (Стара Загора)

 

 Шампионът от миналия сезон - Левски София, завърши по категоричен начин груповата фаза на финалите в Пазарджик. „Сините" се поздравиха с три чисти победи. Те заеха първото място без загубен гейм и пълен актив от 9 точки.

 

 Лидерското място в Група Б бе решено в последния трети ден от груповата фаза. В столично дерби Левски се изправи срещу Люлин, който също бе непобеден до този момент. Волейболистите на Люлин стартираха участието си във финалите с петгеймов мач срещу друг софийски представител – ВАСК, печелейки с 3:2. На следващия ден не стреши и срещу Пирин – 3:1. Срещу Левски обаче тимът не успя да вземе и гейм.

 

 Пирин ще премери сили с ЦСКА за петото място в първенството, след като надиграха в последния си мач от потока ВАСК. Двата тима предложиха оспорвана среща, която бе решена след тайбрек. Столичани водеха с 2:1, но клубът от Разлог стигна до обрат, като в тайбрека бе категоричен с 15:7.

 

 Класиране - Група Б:

1. Левски София
2. Люлин (София)
3. Пирин (Разлог)
4. ВАСК (София)

 

 Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.