Петък, 03 Ноември 2023 09:35
Пет причини защо да тренираме волейбол
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Волейболът е красив, сложен, но напълно достъпен и публичен спорт. Чрез волейбола може да се забавлявате, но може да работите и върху изграждането на редица качества – като характер, самочувствие, отговорност, концентрация, координация, работа в екип и много други. Нещо повече - усъвършенстването на тези качества е един непрестанен процес и продължава с практикуването на играта през годините.

 

 Големите шампиони знаят, че израстването се случва именно, когато излизаме от зоната си на комфорт, когато се налата да се справяме сами, но и в колектив, в трудни и динамични ситуации, когато преодоляваме несгоди и загуби.

 Предлагаме ви 5 причини защо да тренирате волейбол:

 

 

Достъпен спорт

 

 Волейболът може да се играе от всеки – деца, мъже, жени, възрастни, дори от хора с увреждания (параволейбол). Може да се играе и смесено дори. Това е безконтактен спорт, което го прави по-лесен за практикуване. Освен това, може да се играе навсякъде и върху всякаква повърхност – в зала, на открито, на плажа, на трева, на сняг.

 

 Активност

 

 Физическата активност е изключително важна и полезна за всеки човек. Тя е в основата на здравословния начин на живот. Нейната липса или заседналият начин на живот е един от най-рисковите фактори за здравословни проблеми. Редовното движение предотвратява хронични болести, помага за по-добрия тонус, за физически и псхически баланс и устойчивост. Посредством волейбола, вие ще прекарвате по-голяма част от времето си в активност и движение – движение по терена, отскок, сервис, блок и др.

 

 Концентрация, координация и наблюдателност

 

 Волейболът е спорт, който значително подобрява времето за реакция. Става дума за спорт при много бързи темпове. Това изисква наблюдателност от вашата страна и много добра концентрация. Трябва да следите играта, положението на останалите играчи (както вашите съотборници, така и противниковите играчи), да може да реагират възможно най-бързо и адекватно на игровата ситуация. А същевременно и да координирате умело поведението на своето тяло.

 

 Нападение и защита

 

 Не всеки спорт включва игра в нападение и защита едновременно. Във волейбола умението в тези две фази са изключително важни, независимо от вашата позиция. Състезателите са много комплексни. По отношение на физиката също се изисква и много сила – в краката за движение и отскок, но и в ръцете – за блок, удар и т.н.

 

 Повече от емоция

 

 Волейболът със сигурност е сред спортовете, които носят емоция във всяка една минута. Всеки път, когато топката влезе в игра, дъхът се притаява, а буквално в следващия момент единият отбор подскачка от радост, а другият е разочарован от пропуснатата точка. Поздравите при всяка точка са запазена марка на този спорт, а така и колективът се сплотява повече, отколкото в много от другите спортове.