Четвъртък, 31 Август 2023 22:40
Николай Колев: Чувството е невероятно
Снимка: cev.eu

Българските волейболисти бяха много щастливи от победата над Финландия. Ето какво изразиха част от състезателите ни пред медии след успеха.

Николай Колев: Чувството е невероятно Досега бях на трибуните и подкрепях националния отбор, а сега за първи път играех пред феновете. Невероятно изживяване. Борех се с контузия и опитвах всячески да я превъзмогна, но се справих. В първия мач направихме прекалено много грешки от сервис, прибързвахме. Сега бяхме по-обрани и спечелихме важните точки в края на първия и втория гейм, което ни успокои. Разбрах, че ще съм титуляр непосредствено преди мача. За мен бе лека изненада, но емоцията бе достатъчна да ме зареди и да дам най-доброто от себе си. С Украйна мачът ще е труден. Те не започнаха добре, но не очаквам срещу нас да се представят слабо. За да ги победим, ще трябва да сме на върха на възможностите си.

Цветан Соколов: Важна победа. Трудно започнахме. Проблемът е, че допускаме в началото да ни поведат с няколко точки, което не е окей, защото след това трябва да рискуваш и невинаги може да се получи. Така че се радвам, че спечелихме и то с 3 точки, но трябва да си вземем някои поуки. И занапред да няма отпускане и още отначало да тръгнем агресивно и да търсим точки, а не да чакаме от другия отбор да ни подари. Още преди да започне Европейското казах, че у дома и стените помагат. Публиката беше до нас, подкрепяше ни дори, когато не бяхме на висота. Наистина им благодаря страшно много и винаги съм казвал, че публиката е седмият ни играч. В модерния волейбол всичко е игра на сервис-блок. Ако биеш добър сервис, след това много по-лесно може да имаш сайдаут, брекпойнт и си по-спокоен да рискуваш. И четвъртият гейм показа, че ако бием един добър сервис, ако ги разсеем на посрещане, дори да не търсим толкова асове, се играе много по-леко

Не трябва да си правим сметки и да обръщаме внимание на другите мачове. Важното е да се борим за победа независимо дали 3:0, 3:1, 3:2. Важно е нашият отбор да израства с победи, а не просто да стои на игрището. Спокойствието и самочувствието идват с победите. Много по-спокоен си на игрището, напрежение няма. Дори бих казал, че имаш някакво право на грешка. Но ние в момента нямаме право на грешка. Трябва да се раздаваме и да търсим победа във всеки един мач. Така че нека гледаме напред. Имаме един ден почивка, в който трябва да обърнем внимание на някои детайли, за да можем да се подобрим и да търсим победа в следващия мач. Онзи ден ние допуснахме изненадваща загуба от отбора на Испания. Нищо не се знае, топка е.

Доживяхме такива години, в които няма абсолютен фаворит, като изключим 2-3 отбора в света. В момента всичко може да случи. Испания излезе и ни уби със сервис. Изкараха ни на третия метър и след това просто нямаше как да играем срещу тях. Рискуваха и победиха. Днес играхме по-изчистено, търсихме да има повече разигравания, да държим топката в игра и това ни се отплати. Ние сме отбор, който стои добре на блок, стои добре в защита. Така че нека използваме нашите силни страни и да се постараем да си върнем това самочувствие, защото нашият отбор може да бие наистина силен сервис.

Алекс Грозданов: Днес беше в пъти по-добре от първия мач и надявам се да прогресира за следващия. Поздравления на целия отбор, че успяхме да се стегнем след тази загуба. Вкъщи не е много лесно да се съвземеш след една такава загуба. Със сигурност има един стрес и скованост, които се получават. Доста момчета сме, които за първи път играем пред такава публика. Доста от нас за първи път и в вкъщи. Последните години и аз не успявам да се включа в домакинските мачове поради някакви контузии и т.н. Супер много се радваме целия отбор на тази публика. Просто се натрупва може би някакъв стрес, който мач след мач надявам се да отмине.