Понеделник, 07 Август 2023 21:01
Супер България ще играе четвъртфинал на Световното за жени под 19 години
Снимка: volleyballworld.com

България продължи уверения си поход на Световното първенство за жени под 19 години, което се провежда в Хърватия и Унгария. Тимът, воден от Борислав Крачанов, постигна пета поредна победа в Сегед, а в четвърти мач не даде гейм на съперника. Днес "лъвиците" отнесоха домакина Унгария с 3:0 (25:17, 25:19, 25:18) в първия си елиминационен мач, с което пък си осигуриха участие в четвъртфиналите.

 

 Срещу унгарките изиграхме много силен двубой, в който бяхме стабилни на посрещане и блокада, и въпреки че имахме грешки на начален удар, днес сервисът на националките сериозно затрудни опонента.

 

 Крачанов заложи на стартов състав: Гунчева, Коларова, Коева, Ангелова, Стоянова, Дудова и либеро Нинова.

 

 

hpjc0mm2gcjvypvdwhhi

 

 

 Срещата тръгна добре за нас и след като поведохме с 5-2, съумяхме да поддържаме преднина от 3-4 точки. В края на частта авансът ни стана по-изразителен и стигнахме до 8 – 25:17.

 

 Сходен бе стартът и на втория гейм, в който до средата му Унгария на три пъти съумяваше да изравни и дори поведе с 2 т. (12-14) след наши грешки на начален удар. Треньорският щаб взе прекъсване и това веднага се отрази – влязохме в серия от 4 поредни точки и това ни даде възможност да се откъснем достатъчно комфортно. Разликата стана още по-изразителна (6 точки при 24-18), след като Виктория Нинова направи поредно страхотно спасяване, а Дудова безпощадно заби. Грешен сервис, изпълнен от Унгария, затвори частта при 25-19 и ние поведохме с 2:0.

 

 

yfmpcgbvlqh76royhifa

 

 

В третия гейм унгарките опитаха да покажат зъби и след поредица от 4 точки поведоха с 2-6. Бързо изравнихме (7-7) и въпреки известни леки колебания в тези минути, не позволихме отпускане. След 14-14 и този период се разви както предишните два, за да приключи при 7 точки разлика след ас на Гунчева за 25-18.

 

 България завърши с 8 точки от блокада, 37 от атака и 6 на начален удар. Грешките на съперника бяха 24. Почти половината от точките, които пък ние допуснахме, също бяха по-скоро "подарени" от нас. Пореден силен мач направи Микаела Стоянова, която завърши с 16 точки, Ива Дудова добави 11, а Виктория Коева – 9.

 

 

vocgsanznspekhdhqfqr

 

 

Припомняме, че дотук имаме само една загуба. На старта на Мондиала отстъпихме пред един от фаворитите – Италия (1:3). След това нашите влязоха в поредица от победи, в които загубиха само 1 гейм. Завършихме като втори в Група С, а в директните елиминации трябваше да се изправим срещу един от двата домакина.