Неделя, 06 Август 2023 23:25
И жените на второ място в групата на мондиала, ще играем срещу Унгария

Няколко часа след като мъжкият национален отбор под 19 години стигна до второто място в групата на световното първенство, същото направи и женският ни тим при този набор. България разгроми Перу с 3:0 (25:22, 25:16, 25:19) в унгарския град Сегед. По този начин нашите са веднага след Италия в класирането. Единственото ни поражение е именно от „скуадра адзура", която спечели всичките си мачове в групата.


България изигра силен мач срещу перуанките и не остави съмнения кой е по-добрият в залата. В първия гейм съперникът ни успя да ни изпоти. Дори първите три точки в мача бяха за Перу. Обърнахме бързо нещата с четири наши за 5:4. Започна размяна на точки до 11:10 за България. Момичетата на треньора Борислав Крачанов отбелязаха шест поредни и геймът тръгна в наша посока. Може би неочаквано, но Перу се върна в мача. Южноамериканките намалиха пасива си само до една точка – 21:22. Все пак накрая България „удари по масата" и спечелихме с 25:22.
 

Перу още веднъж показа, че не е случаен тим. Във втория гейм отборът поведе със 7:2. Но България отново демонстрира характера и обърна до 8:7. В размяната на серии Перу поведе с 12:8. Тогава обаче България изнесе истинска лекция и спечели 13 поредни точки, с което гарантира втория гейм. А дори това вече означаваше второ място в групата пред Бразилия.


Размяната на серии продължи и в третия последен гейм. Перу пак поведе – 6:3. А нашите направиха серия от 7 поредни успешни атаки за 9:6. Въпреки че съперникът отново се приближи, вече не допуснахме пропукване. Българките поведоха с 14:10 и почти „сложиха ръка" върху мача. До края му нашите продължиха уверено да поддържат добрата си преднина и се класираха напред като втори.

Следващият съперник на нашите ще е Унгария, един от домакините на световното първенство.