Неделя, 23 Юли 2023 23:37
България загуби от Италия в Марсиковетере
Снимка: cev.eu

България отстъпи пред домакина Италия в третата си и последна среща от квалификационна Група А за Европейското първенство за мъже под 22 години. След две чисти победи в Марсиковетере – срещу Черна гора и Люксембург, този път не успяхме да вземем гейм - 0:3 (21-25, 17-25, 24-26).

 

 По регламент се класират победителите от петте квалификационни групи плюс двата най-добри втори отбора. Заради неучастието на Израел в Група D от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) ще трябва да преизчислят класирането. Правилата сочат, че при неравнопоставен брой отбори в групите, CEV елиминира резултатите от мачовете, изиграни с най-ниско поставения отбор в групите и тогава сравнява представянето на всички подгласници, въз основа на същия брой мачове. В нашата група това ще бъде двубоят ни с Люксембург, спечелен с 3:0.

 

 Квоти за ЕвроВолей 2024 за мъже под 22 години в Нидерландия със сигурност спечелиха първите от петте потока - Италия, Испания, Чехия, Полша и Франция.

 

download 3

 

Двубоят срещу Италия продължи 67 минути.

 

 Селекционерът Андреа Буратини заложи на стартов състав Лазар Бучков, Венислав Антон, Владимир Гърков, Стоил Палев, Георги Татаров, Ивайло Дамянов и либеро Георги Митов.

 

 Първата част започна с равенство и наша преднина с 6-3. Домакините направиха серия от 4 поредни точки, за да поведат. Те успяха да държат разлика от 2-4 точки до края и да спечелят с 21-25.

 

 Вторият бе със сходно начало – аванс за "трикольорите" с 6-4, „Скуадра адзура" изравни при 7-7 и това се задържа до 15-15. Последва силна игра за домакините, които записаха 10 точки срещу едва 2 за нас, за да поведат в геймовете с 2:0.

 

download 4

 

 Третата част бе най-оспорвана и тук можехме да вземем така ценния гейм, който да ни класира на Европейското. Италия поведе сък 7-5, Буратини взе прекъсване и треньорският щаб сериозно смъмри националите. Напътствията дадоха резултат и изравнихме при 9-9, след което последваха минути с наша преднина от няколко точки. За съжаление, успяхме да я задържим до 19-18, след което дойде обрат за Италия, а срещата влезе за кратко точка за точка. При 24-24 съдията отсъди точка за домакините, която бе оспорвана от нашия тим, но я зачетоха. В следващото разиграване отлична блокада за Италия ги изстреля на първото място с чиста победа след 24-26 и 0:3.

 

download

 

 Най-резултатен за българския тим бе Владимир Гърков с 14 точки, Венислав Антов реализира 13, Георги Татаров добави 7 точки, а Лазар Бучков – 6.