Вторник, 18 Юли 2023 16:28
Дългосрочната цел пред Лоренцо Мичели: Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028
Снимки: VNL

Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 е дългосрочната поставена цел пред Лоренцо Мичели, селекционер на женския национален отбор на България. Международната федерация по волейбол (FIVB) публикува днес подробен материал за тима ни и интервю с президента на Българска федерация волейбол (БФВ) Любомир Ганев.

 

 Повод за публикацията е, че страната ни е част от програмата на FIVB - Volleyball Empowerment. Революционният проект е насочен към подкрепа на треньори на стойност 72 000 швейцарски франка.

 

 Последното, а и единствено участие, на България на Олимпийски игри, е в Москва през 1980 г. Любопитното е, че нито една от настоящите националки не е била родена тогава.

 

pkkfarufsgq61vk6gbvq

 

 Сайтът на FIVB прави интересен паралел, посочвайки, че мъжкият ни тим има 8 участия на Олимпийски игри. Ганев е оптимист, че дългото чакане на женския отбор за завръщане на Игрите може скоро да приключи.

 

 "Той вдъхна дисциплина в отбора и също така въведе модерни технологии и методи на обучение. Искаме и тази година да запазим статута си във VNL, за да могат момичетата да продължат да се развиват на високо ниво", каза Ганев.

 

 Мичели за втора поредна година води отбора във Волейболната лига на нациите (VNL). Този път обаче със сериозно подмладен състав.

 

 "Имаме доста млад отбор, след като почти всичките ни опитни състезателки се оттеглиха. Започнахме да се възстановяваме миналата година и се радваме, че успяхме да останем във VNL. Опитът на Мичели е много важен за нас на този етап, защото той ни помага да изградим отбор за бъдещето", добави президента на БФВ.

 

 

LG

 

Женският национален отбор на България завърши на 13-то място във VNL 2023 с две победи в мачовете срещу Хърватия (3-0) и Корея (3-1), с една позиция напред спрямо изданието през 2022 г., където завършиха 14-и. Отборът ще остане в турнира и през 2024 г.

 

 

 България ще участват и в олимпийските квалификации за Париж 2024. Тимът ни е в Група Б заедно с домакините Япония, Аржентина, Белгия, Бразилия, Перу, Пуерто Рико и Турция. Двубоите ще се проведат в Токио, Япония от 16 до 24 септември, като първите два отбора ще вземат квота.

 

 "Това е трудна група, но ние сме решени да отидем там, да се насладим на изживяването и да дадем най-доброто от себе си. Искаме да завършим сред първите осем отбора в ЕвроВолей, за да можем да подходим към олимпийските квалификации в Париж с увереност."

 

nhpx3ouhm8kcudvcjuah 

 

Преди това ще участваме и на Европейското първенство от 15 август до 3 септември.

 

 "Имаме пет години, за да подготвим този млад отбор за състезания от високо ниво като ЕвроВолей, Световно първенство и VNL, след което те ще бъдат готови да се класират за ОИ в Лос Анджелис 2028. Това е нашата дългосрочна цел", подчерта Ганев.