Петък, 14 Юли 2023 22:37
Борбена България стигна финал на Балканиадата за мъже под 19 години
Снимка: FSHV

Истинска драма, но с щастлив край, бе мачът на България срещу Турция от полуфиналите на Балканското първенство за мъже под 19 години. Тимът, воден от Мирослав Живков, заслужи финал на шампионата в Албания след обрат от 0:2 до 3:2 (18:25, 22:25, 25:19, 25:21, 16:14).

 

 "Трикольорите" ще се изправят срещу победителя от другата полуфинална двойка Румъния-Сърбия. Мачът за златото е в събота, 15 юли, от 21:30 ч. българско време.

 

 Българският тим стигна до полуфиналите като най-добрия втори отбор от трите групи (след загуба от Сърбия с 1:3 и победа над Гърция с 3:0). Турция спечели Група Б (с две победи с по 3:0 срещу Косово и Молдова).

 

u19m-bugarska-turska 52

 

Южните ни съседи поведоха в първия гейм и не изпуснаха водачеството си до края. Втората част започна равностойно, но Турция отново напредна, откъсвайки се на 5 точки. В средата на гейма родните "лъвове" показаха, че нямат намерение да се дават "без бой" и доближиха съперника на 1 точка и успяха да задържат интригата до 22:23, но не и да изравнят.

 

Турция бе на един гейм от класиране на финала, когато започна времето на българите. Крайно мобилизирани момчетата на Мирослав Живков поеха контрола в свой ръце и започнаха да диктуват играта. Съвсем заслужено намалихме изоставането в геймовете.

 

u19m-bugarska-turska 54

 

С началото на четвъртия гейм показахме, че нищо не е приключило, нанасяйки три безответни точки. До края на частта успяхме да задържим аванс от няколко точки, за да пратим мача в тайбрек. А в него драмата беше още по-голяма! Двата отбора вложиха всичко и срещата вървеше равностойно. Турция успя да се откъсне на няколко пъти и доближи края при 9:12. Последваха минути, в които реализирахме 5 точки срещу 2 за съперника и мачът стигна до ново равенство 14:14. Първо, изравнихме след страхотно спасяване и последвала отлична блокада на Александър Къндев и Александър Николов. Последва прекъсване, след което атака на турците излезе в аут, а при следващият сервис Кристиан Титрийски направи ас, за да ни прати на финал.

 

u19m-bugarska-turska 59