Петък, 14 Юли 2023 19:54
CEV Треньорската конвенция ще се проведе в София през септември

Европейската конфедерация по волейбол (CEV) оповести официално датите, в които ще се проведе четвъртото издание на CEV Треньорската конвенция. България в лицето на Българска федерация волейбол (БФВ) получи престижното домакинство през 2023 г.

 

 Волейболни треньори и специалисти от целия континент ще пристигнат в София между 22 и 24 септември. Те ще имат възможност да участват както в теоретични, така и в практически сесии, като обменят знания с фокус върху развитието на подрастващите. Събитията ще се състоят в спортна зала „Левски Софи" и Парк хотел "Витоша".

 

„Една от най-важните мисии на БФВ през последните години е да разшири още повече развитието на своите „волейболни хора" – не само играчи, но и треньори. Резултатите, които постигаме с юношеските национални отбори ни показват, че сме на прав път. Организирали сме много Треньорски семинари и се радвам да видя хора, които искат да учат. България винаги е имала силно развит волейбол и смятам, че София е чудесно място за организиране на конгреса", заяви пред официалния сайт на CEV президентът на БФВ Любомир Ганев.

 

Програма и лектори

 

Според програмата, която обяви CEV, сутринта на 23 септември (събота) треньорите и учителите първо ще изслушат ключовите лектори (с въпроси и отговори в края на всяка теоретична част) във Парк хотел „Витоша". След това (следобед) групата ще се премести в спортна зала „Левски София" (три тренировъчни корта) за практически занятия (където присъстващите отново ще имат възможност да задават своите въпроси към лекторите).

 

 На 24 септември участниците ще участват в интерактивни работни групи.

 

 Главни лектори на тазгодишното издание на конвенцията ще бъдат Ерик Ходжсън от САЩ и Анджиолино Фригони от Италия.

 

"Ние сме добре известни с нашето гостоприемство. Всяка година България е домакин на международни състезания по волейбол. През 2023 г. Варна ще бъде домакин на мачове от Европейското първенство. Залата на "Левски София", където ще се проведе Конвенцията, е една от най-новите и модерни. Това е истински дом на волейбола. Всички, които дойдат, ще го видят сами, но най-важното е, че тук ще гостуват приятели на волейбола. Очакваме с нетърпение да посрещнем волейболни треньори от целия континент", на свой ред добави Валентин Помаков, който е координатор по проекта.

 

Треньорската конвенция на CEV е част от друга програма на европейската конфедерация – School Volleyball, съфинансирана от Европейската комисия. Българската федерация по волейбол е партньор по тази програма и провежда мащабна кампания - "С волейбол на училище". Турнето стартира през месец май 2022 г. и благодарение на него хиляди деца у нас се докоснаха до любимата игра, срещнаха се с волейболни легенди, а училища получиха волейболни артикули.