Вторник, 11 Юли 2023 21:07
Успешен старт за националките под 19 години на Балканиадата в София
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

България тръгна с победа на Балканското първенство за жени под 19 години, на което страната ни е домакин. В столичната зала "Христо Ботев" тимът ни победи след обрат Черна гора с 3:1 (23-25, 25:15, 25:12, 25:16) в мач от Група А.

 В първата битка селекционерът Борислав Крачанов заложи на стартов състав Кая Николова, Маргарита Гунчева, Виктория Коева, Александра Пейчева, Ива Дудова, Боряна Ангелова и либеро Йоана Докова.

 Откриващата част започна с наше предимство (4-1), но последва серия на черногорките от 4 безответни точки за обрат. Това сякаш стъписа нашия отбор и допуснахме съперника да се откъсне на няколко точки. Постепенно напрежението в редиците ни затихна и заиграхме по-добре. С няколко самоотвержени разигравания и мощен удар на Пейчева изравнихме при 19-19. Черна гора отново излезе напред с три точки (19-22), но борбена България постигна четири поредни точки и дори поведе. Силите тук не стигнаха да затворим частта и Черна гора спечели с 25-23.

 Нататък мачът бе с подчертана доминация на българския тим, който заигра със самочувствие и настроение. В средата на втория гейм успешна блокада на Коева донесе първата двуцифрена разлика в наша полза (20-10). Тя се запази докрая, като изравнихме геймовете след 25:15.

 

 BVA 1485

 

 В третият началото бе още по-безкомпромисно за тима на Крачанов. Поведохме с 5-0, черногорският щаб взе прекъсване, но и след него наша блокада донесе шестата ни точка. Направихме няколко грешки на начален удар, което позволи опонента да ни доближи, но видимо по-добрата ни игра ни даде нов комфортен двуцифрен аванс и след мощна забивка на диагонала ни Ива Дудова. При наш сервис и опит за контра на Черна гора, топката отиде в аут и успехме да вземе тази част на едва 12 точки, а така и да обърнем резултата.

 

BVA 1358

 

 Четвъртият гейм започна с точка за Пейчева, черногорките изравниха за 3-3, но дойде поредна наша серия – този път с 5 точки, което да ни даде спокойствие и да се разгръщаме на терена. Така се и случваше. Поддържахме аванс от около 6-8 точки и не позволявахме съперникът да доближи.
 

Виктория Коева отбеляза 14 точки, а 12 прибави Александра Пейчева. Кая Николова направи 4 аса и завърши с 9 точки. По 8 записаха Виктория Димитрова (3 блока) и Ива Дудова.

 За Черна гора това е последна среща в групата и първа загуба. Вчера черногорките победиха Косово с 3:0, срещу чийто отбор излизаме в сряда. Двубоят отново е в 18:30 ч.