Четвъртък, 06 Април 2023 16:54
Уютната спортна зала на 16-то ОУ в Перник прие "С волейбол на училище"
Снимка: bfv.bg

В уютния, топъл и просторен физкултурен салон на 16-то основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" десетки деца правят първите си стъпки във волейбола. Именно там бе и поредната спирка на кампанията "С волейбол на училище" на Българска федерация волейбол (БФВ) и организирана под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

 Залата е реновирана преди по-малко от година (през май 2022 г.) по инициатива на един от преподавателите по физическо – Цветелин Драгомиров. Директорката на XVI ОУ Елена Лозанова прегръща идеята и прави всичко възможно, за да я осъществи.

 Кръщават залата на бившия и вече покоен директор Христо Ангелов, под чието ръководство е изграден салонът и то като една от най-модерните спортни бази в града.

 

 "Всеки четвъртък той събираше учителите в този салон и играеха волейбол. Човек, който много държеше на спорта и затова кръстихме салона на него", казва Лозанова и добавя, че един от най-големите дарители е била дъщерята на Ангелов.

 

IMG 6719 result

 

 Откриването на физкултурния салон на XVI ОУ съвпада и с възраждането на детско-юношеската школа на волейболен клуб "Металург". Само за една година президентът и треньор на клуба Мирослав Илиев успява да събере близо 110 деца от района, а една от групите му тренира именно в този физкултурен салон.

 

 "Целта ни е да задълбочим интереса към волейбола сред местните деца и конкретно тук, в училището, трениращите да станат много повече", казва Илиев.

 

 Мирослав Илиев и треньори от школата му - Адела Росинова и Александър Младенов, се включиха в демонстративната тренировка, която бе част от проекта "С волейбол на училище" на БФВ. Десетки деца се включиха в нея, а събитието предизвика интерес и сред други малчугани от школото, които дойдоха в залата просто, за да гледат.

 

IMG 6767 result

 

 От страна на федерацията присъстваха Евгени Иванов (председател на Комисията за детско-юношески волейбол) и Николай Иванов (координатор на националните отбори), които останаха силно впечатлени от салона и споделиха, че от най-добрите, в които са влизали. Освен, че подариха топки, лента, тениски и плакати на децата, двамата помогнаха и с ценни съвети.

 

 "Виждам, че имате всички условия и то прекрасни, за да тренирате волейбол. Имате зала, треньори, училите по физическо, които видимо правят всичко за вас, за да ви дадат възможността да се докоснете до спорта", сподели Евгени Иванов.

 

IMG 6771 result

"Спортът започва от училище. И вие, започвайки да играете волейбол в училище, поемате по един много дълъг път, който пожелавам на всеки от вас да ви отведе, където поискате. В залата не учите матемакита и химия, но тук учите някои неща, където няма къде другаде на научите", добави още Иванов.

 

Децата от 16-то основно училище в Перник слушаха в захлас и личната история на техния съграждани и бивш капитан на българския национален отбор Николай Иванов.

 

 "Моят път тръгна от 7-мо основно училище, което се намира в Перник, над гарата. Със съученици, с които ходех на волейбол, един ден ме попитаха искаш ли и ти дойдеш в залата. И аз реших да опитам. И честно да ви кажа, много ми хареса. И повече от 35 години от съзнателния ми живот преминаха в залата", започна Николай Иванов.

 

 

Дългогодишният волейболист на ЦСКА насочи вниманието на децата и към качествата, които волейболът изгражда.

 

IMG 20230405 142323

"Спортът ме научи на много неща, които ми помагат и в живота. Спортът ме научи на дисциплина. Спортът му научи на работа в екип, което е много важно, защото волейболът не е индивидуална игра, а колективна. Волейболът ме научи как да преодолявам загубите, как да се радвам на победите, защото в другите спортове може да има равни резултати, но във волейбола равен резултат няма. Излизаш, играеш, ако победиш – се радваш на победата, ако загубиш – правиш анализ, връщаш се в залата и започва да тренираш и трябва да излезеш от тази ситуация, в която си изпаднал. Това са неща, които ще ви дадат спорта, ако продължите да се занимавате", добави бившият национал. 

 

Евгени Иванов и Николай Иванов разказаха на децата колко важна част е образованието и как успешно може да се комбинира със спорта, давайки за пример младите посланици на инициатилата – Александър Николов и Никол Данкинова, които учат в елитни университети в САЩ и благодарение на добрите им спортни успехи.

 

 Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.

 

Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".

 

IMG 20230405 142533