Събота, 12 Февруари 2022 23:14
ЦСКА с победа във Вечното дерби
Снимки: НВЛ/startphoto.bg

Мъжкият отбор на ВК ЦСКА се поздрави с победа 3-2 гейма във Вечното дерби срещу Левски София. Мачът предложи редица обрати и емоции на волейболните фенове, но в крайна сметка, “армейците” записаха втори успех за сезона срещу същия съперник.

В останалите два мача в Ефбет Супер Волей, Берое и Марек Юнион Ивкони също се поздравиха с успехи.

 В женския ни елит, Демакс Лига, ДКС Варна, Казанлък и Славия записаха победи.

 За пълни резулати, статистика и програма в Ефбет Супер Волей, Демакс Лига и Висша лига - www.nvl.bg

 Ефбет Супер Волей

 

 Раковски 1964 2-3 Берое (25-22, 25-23, 23-25, 27-29, 8-15)

 

Раковски 1964 и Берое старираха деня в мъжкия ни елит по обещаващ начин.

Двата тима се бориха в петгеймов мач, но тимът на старозагорци успя да запише победата, след като губеше с два гейма.

Първият гейм беше доста оспорван, но в края му Скилиранеко беше безапелационен и Раковски спечелиха гейма. Два блока на Землянко отвориха втория сет, но след това играта потръгна точка за точка, когато отново в края Скилиранеко беше ключовият играч в редиците на Раковски. Повеждайки с 2-0, домакините доминираха и през по-голямата част от трегия гейм, но при 22-16 серия от грешки помогна на Берое да се върне в гейма и в мача. След игра на нерви в четвъртия гейм, Берое успя да вкара мача в тайбрек. В решаващия пети сет, гостите не допуснаха изненади.

 

301920211106181430.jpg

Берое завърши със 72 успешни атаки (а Раковски с 69). Гостите бяха малко по-добри и на сервис (четири аса към два). От друга страна, 13 блока не бяха достатъчни на Раковски да грабне победата.

Скилиранеко завърши с 34 точки, а за МВП на мача беше избран Руси Желев от отбора на Берое, който наниза 23 точки.

 

 Локомотив Пловдив 0-3 Марек Юнион Ивкони (23-25, 16-25, 21-25)

 Марек Юнион Ивкони се справи без особени проблеми с отбора на Локомотив Пловдив, записвайки важна победа в мъжкия ни елит.

Състезателите на Найден Найденов се оказаха по-добри в атака, завършвайки мача с 42 успешни атаки (към 33 за Локомотив) и от сервис, записавайки шест аса към четири. Двата отбора демонстрираха равнопоставена игра на блок (4), а въпреки малко повечето допуснати грешки (23 към 19), Марек не изпита затруднения.

Цветелин Цветанов завърши като най-добър реализатор в мача, със 17 точки до своето име.

 

ЦСКА 3-2 Левски (25-19, 18-25, 27-25, 21-25, 15-9)

 Дългоочакваният сблъсък между вечните съперници от ЦСКА и Левски не разочарова волейболните фенове, които тази събота станаха свидетели на истинска битка на волейболното игрище.

Домакините отвориха мача в своя полза, въпреки че “сините” стартираха малко по-добре в началото на първия гейм. Въпреки това, при резултат 15-15, успешни атаки на Терзич и Хейкал, както и ас на Христов, обърнаха нещата в полза на “червените”. Гостите не допуснаха същия сценарий да се развие във втория гейм, след като поведоха и не изпуснаха инициативата до края, за да изравнят при 1-1. Изключитено оспорван се оказа третия сет, а след като Левски водеха при 21-18 в своя полза, ЦСКА успя да обърне хода на събитията и, притискайки съперник до стената след успешни и решаващи изяви на Терзич, поведе с 2-1. “Сините” успяха “да си го върнат” в четвъртия гейм, и така, феновете на Ефбет Супер Волей предусетиха насладата от пети гейм. В тайбрека, египетската звезда на “армейците” Реда Хайкал, както и младата надежда на българския волейбол Георги Татаров поведоха “червените” към победата.

 

29001271502

 

Статистически, Левски завършиха малко по-добре в атака (60 на 56) и на блок (14 на 12), но пък ЦСКА напълно доминира на сервис (седем към един). Червените успяха и отбележат повече точки на база грешките на съперника (31 на 28).

Хейкал завърши с най-голям актив - 26 точки, а Татаров, избран за най-полезен играч в мача, добави 23.

 

 thumbnail 484420220212220936

 

Андрей Жеков, ст. треньор на Левски: “Смятам, че за ситуацията, в която се намираме, както ние, така и ЦСКА, и двата тима заслужават поздравления. В днешно време е така, преминаваме през заболявания, връщаме се, но трудно се възстановява форма.

Имаше хубави неща днес, да, но изпуснахме и нашите моменти. Липсваше ни прецизност при отиграването във важните моменти, изключвайки тайбрака, където ЦСКА показа предимство. Всеки отбор, който ще срещнем в следващите седмици, има същите цели като нас - добро представяяне и добро класиране. Предстоят ни два мача, които няма да са леки - срещу класните противници Дея волей и Монтана. Има много неща ,които да подобрим. Днешният мач ще е полезен за нас - с атмосферата, с напрежението, които имаше. Някои състезателите за първи път играят в такава обстановка. Има позитиви в нашата игра - трябва да отбележим доброто включване на Влади Гърков.

Мисля, че Милош Терзич беше човекът, който успя да измъкне ЦСКА от тежки ситуации, като имам предвид третия гейм. Говоря за ситуации в атака, които той рещи с опит, класа, техника. Можем да погледнем към това и да се опитаме и ние да бъдем така. Това е процес, преминаваме през него и се надявам в бъдеще да сме по-добре.”

 

Добромир Иванов, либеро на ЦСКА: “Вчера не успях да празнувам рожден ден, пазих режим, но днес ще имам двоен празник. Много е трудно в тази ситуация, почти не можем да изкараме по цяла тренировка, но се раздадохме кой каквото може. Вътрешно трябва да вярваш, че можеш даго направиш. Като цяло в мача нещо не ни се получаваше, не ни вървеше играта. Но знаехме, че има тънки моменти в такива важни мачове, при такива атмосфери, които отбележиш важните точки и те правят разликата. За мен е най-важно всички момчета да се чувстват добре, да влезнем в оптимална форма. Играем мач за мач. Предстои ни тежко гостуване в Русе, тежко гостуване в Разлог. Ще се стараем да стигнем възможно най-далеч, ааз благодаря на Господ, че имам възможност да играя пред такава публика.”

 

251920220212220915.jpg

 

Александър Попов, ст. треньор на ЦСКА: “Мачът с Левски винаги носи различен заряд и мисля, че моментната форма не определя победителят, а емоцията. Радвам се, че победихме, но не беше с особено добра игра. Както Левски, така и ние имахме трудности с болести, контузии след Нова година. Смятам, че мачът беше равностоен, беше емоционален, на приливи и отливи и от едната, и от другата страна. Двубоят не беше толкова богат на волейбол, и го отдавам освен на емоциите, така и на здравословните проблеми.

Хайкал има направи магнитен разонанс, добре е, че игра. Има характер и стиска зъби. Нашите разпределители се допълват перфектно, най-вече в тренировка.

Хубавото днес е, че Татаров след тежко заболяване от Ковид, беше почти месец извън строя - даже на тренировка последната седмица беше на 30% от възможностите. Днес, благодарение на публиката и емоционалния заряд, направи много силен мач.

Отговорни сме пред непознатите хора, които не са в залата. Имаме отговорност пред цяла червена България. Понякога тази отговорност трудно се понася, но сме събрали момчета, които, надявам се, започват да какво означава да играеш за ЦСКА и това да им вдъхне кураж защо са тук.”

 

 

 Демакс Лига

 

Берое 2-3 Славия (25-21, 19-25, 25-23, 21-25, 6-15)

 

Единственият петгеймов мач за деня в Демакс Лига сътвориха отборите на Берое и Славия. Славистките успяха да грабната победата след обрати във водаческата позиция, показвайки решителност в петия гейм.

Домакинките отвориха мача в своя полза, но още от първия гейм беше ясно, че мачът ще е оспорван. И двата тима се бориха здраво за всяка топка до 20-тата точка, но след това Берое се откъсна. Славия се върна в мача, доминикрайки във втория гейм, взимайки превес след 6-тата точка и поддържайки разликата. Като в истински волейболен сблъсък, Берое се върна в мача “с гръм и трясък”, повеждайки с 5-1 в третия гейм. Въпреки че успяха да задържат лидерската си позиция и в крайна сметка да спечелят сета, съзтезателките от Стара Загора позволиха на съперника да се доближи до тях при 23-23. Подобен сценарий, но със разменени роли, се разви в четвъртия гейм. Славия поведе, но Берое изравни при 20-20. Силите им обаче не стигнаха и мачът влезе в тайбрек, където столичният тим надделя.

 

 

Локомотив НИДО 1-3 Казанлък (25-18, 12-25, 21-25, 19-25)

 

Казанлък записа шеста победа в Демакс Лига, след като тази събота надигра с 3-1 отбора на Локомотив НИДО. Така, “Розите” заемат трета позиция във временното класиране в женския ни елит.

Казанлък не успя да стартира добре в мача, а домакинките от Локомотив се възползваха от това, повеждайки с 12-6 в първия гейм и докрая на частта не изпуснаха инициативата. Мотивирани да покажат своя истински капацитет, “Розите” попиляха съперника във втория гейм, изравнявайки за 1-1. По-оспорван беше третият сет (21-21), но гостенките взеха своето и се доближиха до крайната победа. “Розите” диктуваха ритъма на игра в последната четвърта част, поздравявайки се с крайната победа.

 

 

 

 

Перун 0-3 ДКС Варна (18-25, 19-25, 17-25)

ДКС Варна записа седми успех в Демакс лига, побеждавайки градския съперник от Перун с чиста победа в три гейма.

Така, воденият от Стоян Гунчев отбор застава на втора позиция във временното класиране.

Финалистките на Купа България 2022 не срещнаха особени трудности в съботния си двубой. Гостенките поведоха в първия гейм, въпреки че състезателките на Перун имаха своите шансове при 12-12, 14-14.

ДКС Варна контролира напълно втория гейм, а в третия също успя да запише решаващите точки след 9-9, за да се поздрави с крайния успех.