Неделя, 06 Февруари 2022 08:05
Интригуващи двубои в началото на пролетния полусезон в НВЛ
Снимки: НВЛ/startphoto.bg

Шест интересни срещи в Ефбет Супер Волей и два интригуващи мача в Демакс Лига белязаха съботния ден.

Добруджа и Пирин се надлъгваха в петгеймова драма в мъжкия ни елит, а при жените финалиските за Купа България от ДКС Варна надиграха ЦСКА в дербито на кръга.

 

Всички резултати от Ефбет Супер Волей, Демакс Лига и Висша лига на www.nvl.bg

 

Efbet Супер Волей

Левски 3-0 Ботев Луковит (25-11, 25-17, 25-19)

Столичният гранд Левски започна по убедителен начин втория полусезон в Ефбет Супер Волей, след като тази събота надигра с чисто 3-0 отбора на Ботев Луковит.

“Сините” стартираха ударно в първия гейм, повеждайки с 10-4. До края на сета, те позволиха на опонентите си да запишат едва 11 точки. Подобен беше сценарият и във втория гейм, след като Левски дръпна още в началото с 9-3 след успешни изяви на Гърков и Вълчинов. Столичани затвориха в своя полза без проблеми и започнаха малко по-добре и в третия гейм. Въпреки че Ботев се опита да се придържа ритъма на игра на своите противници в последния сет, Левски не загуби концентрация и записа успех.

Статистически, Левски надигра опонентите си на атака (47 на 30 успешни атаки), отбеляза пет аса (към нула за Ботев) и записа шест успешни блокади (пет за гостите).

 

thumbnail 909920220205172309

 

Раковски 1964 3-1 Славия (26-24, 18-25, 25-19, 25-20)

Тимът на Раковски 1964 започна по позитивен начин втория полусезон в мъжкия ни елит, записвайки първа победа за годината, след като тази събота надигра с 3-1 отбора на Славия.

След изключително оспорван първи гейм, в който двата отбора си разменяха постоянно лидерската позиция, домакините успяха да спечелят при 26-24, въпреки че напрежението и от двете страни на мрежата изигра роля (двата отбора допуснаха грешки на сервис).

Славистите се върнаха в мача, след като взеха втория гейм, в който водеха от самото начало. Грешките обаче продължиха да афектират резултата.

Раковски успя да събере сили и концентрация, за да грабне следващите два сета, като в четвъртия домакините успяха да поддържат разлика от 2-3 точки през цялото време.

Раковски доминира във всички волейболни аспекти - 55 успешни атаки към 42 за гостите; два аса към един; 12 блока към осем. Славия обаче успя да запише повече точки на база на съперниковите грешки - 37 към 25.

Топ реализатор в мача стана Алекс Николов, който записа 22 точки.

 

ЦСКА 3-0 Марек Юнион Ивкони (25-16, 25-15,25-22)

ЦСКА започна по блестящ начин кампанията си във втория полусезон в Ефбет Супер Волей, след като без особени проблеми надигра отбора на Марек Юнион Ивкони в три гейма.

Разчитайки отново на египетската си звезда, Реда Хайкал, армейците диткуваха ритъма на игра през целия мач.

Двата тима започнаха равнопоставено в първия гейм, но именно след ключови включвания на Хайкал след 11-тата точка, ЦСКА успя да натрупа точкова ралика. Латунов с успешен блок и Терзич с ас сложиха точка на спора в тази част.

По-чистата игра (без толкова грешки) помогна на “червените” да грабнат лесно втория гейм.

Дупничани имаха своите шансове в третия гейм, водейки със 17-15 в своя полза. Две грешки от тяхна страна обаче и успешен блок и атака на Терзич обърнаха развитието на гейма, като в крайна сметка ЦСКА записа успех.

По-успешната игра на блок и на сервис (10, 10) на ЦСКА се оказа ключова за крания успех (Марек записа съответно седем и три точки от игра на тези елементи). “Армейците” се възползваха и от повечето допуснати грешки на дупничани (26 на 10). От своя страна, състезателите на Найден Найденов бяха малко по-добри в атака (33 на 29).

Димитър Дулчев от Марек стана топ реализатор в мачас 16 точки, а за ЦСКА най-добър на този компонент беше Хайкал с 15 точки.

 

9302282112

 

Дунав 3-0 Локомотив (25-18, 25-19, 25-17)

Русенският Дунав също се присъедини към групата отбори, които започнаха успешно втория полусезон в мъжкия ни елит.

Състезателите на Пламен Христов доминираха на терена през всичките три гейма в двубоя, поздравявайки се с крайната победа.

Началото на мача беше оспорвано, като нито един от двата отбора успяваше да надделее над другия. При 14-14 в първия гейм обаче, след успешни действия в атака, Дунав дръпна в резултата и отвори в своя полза.

Доста по-ударно за русенци започна втория гейм за русенци, които засилиха своето представяне и на сервис (два последователни аса на Асенов и Павлов при 14-8). Пловдивчани обаче се приближиха и дори изравниха при 16-16 след атака на Палийски. Силите им обаче не стигнаха да спрат вдъхновения Христосков, който в края на часта записа три успешни атаки.

Домакините отвориха третия гейм с 4-0 след два аса на Павлов. Силното представяне на сервис се оказа “оръжието” на Дунав, които наложиха своя ритъм и затвориха мача в три гейма.

Берое 2016 1-3 Сливнишки герой (25-19, 18-25, 22-25, 17-25)

Воденият от Мартин Стоев отбор на Сливнишки герой записа четвърта победа в Ефбет Супер Волей след като откри пролетния полусезон с победа 3-1 над Берое 2016.

Домакините стартираха по-добре в мача, взимайки първия сет благодарение на четири успешни блока. Гостите обаче се мобилизираха на максимум, възползвайки се от грешките, които Берое започна да допуска. Третият гейм беше изключително интересен, но в решителните крайни моменти, с успешна блокада и атака на Ананиев, Сливнишки герой взе водачеството. Вдъхновени от положителния развой, гостите диктуваха ритъма на игра в последната част и се поздравиха с крайния успех.

Берое завършиха по-успешни в атака (46 на 43), както и с един ас повече (4 на 3). Гостите обаче взеха превес на блок (12 на 10, 6 от които на Ерик Стоев). Многото грешки на Берое им изиграха лоша шега, тъй като гостите записаха повече точки на този елемент - 36 на 22.

Стоев завърши като топ реализатор с 15 точки.

Добруджа 2-3 Пирин (15-25, 25-23, 15-25, 25-21, 13-15)

Добруджа и Пирин се бориха в най-оспорвания двубой в Ефбет Супер Волей в този кръг, като след петгеймов “трилър” гостите от Разлог се наложиха с 3-2.

Целит мач предостави много обрати и емоции на волейболните фенове в Добрич, като двата тима постоянно разменяха лидерската си позиция.

Домакините стартираха в двубоя с огромно напрежение, като допуснаха прекалено много грешки в първия гейм, а тимът от Разлог се възползваха от това. Много по-качествен беше вторият сет, в който и двата отбора се бориха за всяка точка, но домакините бяха по-прецизни в решаващи моменти. Следващите два гейма бяха повторение на първите два, а в крайна сметка, в решаващия тайбрек, Пирин оцеля след игра точка за точка, записвайки 11-ти успех.

 

 

Демакс лига

 

Берое 3-2 Локомотив Нидо (23-25, 25-15, 25-14, 17-25, 15-10)

 

Берое и Локомотив Нидо сътвориха истинско волейболно шоу тази събота в първия си мач от пролетния полусезон в Демакс лига. Тимът от Стара Загора успя да наложи волята си с 3-2 след изключително интересен двубой, пълен с обрати и смяна на лидерската позиция.

 

Гостенките поведоха в началото на мача, но през целия първи гейм, Берое бяха близо в резултата, дишайки във вратовете на своите опонентнки. Мотивирани да покажат какво могат, волейболистките, водени от Стефан Стефанов грабнаха следващите два гейма и поведоха с 2-1, прижлижавайки се до победата. Играта обаче не беше приключила за Локомотив, които върнаха обратно интригата в двубоя и вкараха мача в решителен пети гейм. Старозагорки обаче стъпиха по-уверено на терена в тайбрека и, диктувайки ритъма на игра през цялата част, затвориха мача в своя полза.

 

ДКС Варна 3-1 ЦСКА (23-25, 25-17, 25-22, 25-17)

 

Финалистките за Купа България 2022 от отбора на ДКС Варна надиграха с 3-1 отбора на ЦСКА София, печейлейки днешното дерби в Демакс Лига.

 

Състезателките, водени от Юлия Иванова, стартираха малко по-убедително в мача, взимайки превес в първия гейм след оспорвана борба. “Армейките” губеха в резултата с 10-19, но след това направиха серия от точки за изравнявнето при 22-22.

 

Варненки обаче не оставиха измъкнатият гейм да попречи на тяхната мотивация. Воденият от Стоян Гунчев отбор поведе във втория гейм, но този път не допуснаха същите грешки и запазиха ритъма си на игра, изравнявайки за 1-1. След игра “точка за точка” в третата част, ДКС поведе с 2-1, а след това грабана и четвъртия гейм.