Петък, 03 Декември 2021 16:56
Любомир Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Управителният съвет на БФ Волейбол обяви конкурс за национален треньор на женския национален отбор. Президентът Любомир Ганев обясни в интервю за официалния сайт на федерацията какви са целите пред тима и защо беше избран този метод за избор.

- Обявихте конкурс за национален треньор при жените. Защо решихте да го търсите с такъв метод?

- За мен и моите колеги от Управителния съвет това е правилният подход. Постът е много важен. Договорът на предишния треньор Иван Петков изтичаше и той сам каза, че няма да продължи. Като членове на Управителния съвет искаме да сме максимално запознати с изискванията на треньора. Трябва да сме подготвени с информацията за него.

 

196510013 4105874819471472 8991146130611493050 n 2

 

- Колко кандидати очаквате да подадат документи?

- Вече има запитвания от поне 6-7 души. Очаквам броят им да надмине десет.

- Кой е най-важният компонент от документите, който ще има най-голяма тежест при избора?

- Няма неща, които да не са важни. От решаващо значение ще е визията на човека. Искаме да видим как си представя нещата, как мисли да постигне целите. Колкото повече подадат документи, толкова по-оправдан избор ще направим.

 

221831 AM7I2295

 

- 30 декември е крайният срок. Кога ще вземете решението?

- При всички положения ще е през януари. Тогава ще имаме заседание на Управителния съвет. Ще обсъдим всички кандидатури. Сериозна тежест ще има и думата на треньорската комисия. Там са събрани специалисти, които ще направят своите доклади до членовете на УС. Когато имаме всички становища, ще изберем най-доброто решение. Ще разговаряме с кандидатите лично. Нека видим какви са техните условия и дали ще можем да им ги изпълним.

- Обявлението е публикувано в сайта на БФ Волейбол. Означава ли това, че е насочено само към български специалисти?

- Насочено е към всички. Вече има 4-5 чуждестранни кандидатури за поста. Даже бих казал, че повечето не са от България.

- Обявихте 2021 година за годината на женския волейбол в България. Каква е оценката ви от постигнатото?

- Точно така беше. България домакинства на финалите на Европейската златна лига и на Европейското първенство. Основната цел на Управителния съвет беше да направим отбора ни разпознаваем. Такова медийно внимание към женските националки никога не е имало. Затова приемам, че целта е изпълнена. Можеше да постигнем малко по-добър резултат на Европейското първенство и един четвъртфинал срещу Нидерландия щеше да ни приляга. Смятам, че мястото ни беше във финалната четворка. Със смело сърце мога да кажа, че момичетата дадоха всичко от себе си.

 

215747 cev zreb 185

- Какви ще са целите пред новия треньор?

- Не са се променили. Трябва да сме в Топ 10 на света.

- Остава месец до края на годината. Какво предстои пред федерацията в него?

- Трябва да се подготви планът, който да дадем на Министерството на спорта. Вървят мачовете в Националната волейболна лига. Вероятно ще имаме още едно заседание на Управителния съвет. Ако не стане до края на декември, ще е веднага след Нова година. Искам да пожелая на всички приятели на волейбола весели празници. И бъдете сигурни – по-хубавото предстои.