Неделя, 22 Август 2021 16:59
Да гледаш волейбол със сърцето си. Или сбъдването на една мечта
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

"Не мечтая за коли и палати, за пари и богатства, не мечтая и да прогледна отново. Моята най-голяма мечта е, да бъда на живо на мач на любимите ми лъвици! Да подкрепя на живо идола си Ева, Петя, Елица, Хриси и компания!"

Думи, които те карат да настръхнеш.

Един от най-големите фенове на националния отбор на България по волейбол за жени - Добри Стоянов, ги сподели преди няколко дни във фейсбук. Въпреки че е с увреждане на зрението, той "гледа волейбол със сърцето си".

А Евроволей 2021 сбъдна неговата голяма мечта, показвайки на зрителите в пловдивската зала "Колодрума", че за силата няма никакви ограничения.

Добри присъства на живо на мача България - Испания от Европейското първенство. Любимките му - българските лъвици, разбиха Испания с 3:0. А Добри празнуваше в сектора на Българския национален фенклуб втората победа на българските момичета в Група В на Евроволей 2021.

Прочел написаната емоция от Добри, председателят на фенклуба Георги Христов веднага бе готов за действие. Както винаги. Заедно с българските организатори на Европейското първенство се заеха с най-малкото, което можеха да направят - да помогнат за сбъдването на една голяма мечта...

Добри губи зрението си напълно през 2006 г. "Зрението си загубих, но силата си и вярата - тях не загубих никога", казва той днес. Живее в София с родителите си, които също не виждат напълно.

Тежко им е, но не спират да се борят. "Въпреки че не виждам, съм запален фен на спорта - волейбол, футбол, тенис, художествена гимнастика... Занимавам се с компютри, преинсталация на софтуер, телефони, онлайн радиа и диджейство", разказва за себе си Добри. Само да разберем, че наистина за силата няма граници.

"В общуването с момичетата усетих сърцатост и изключителна човечност. Въпреки ежедневието си, отговорностите си, концентрацията за мачовете и техните лични проблеми, доста от тях са отделяли от времето си, за да ми обърнат внимание в социалните мрежи. Винаги са били много земни и много мили. А на игрището те са моята най-голяма радост", разказва Стоянов.

"Когато стоя вкъщи и слушам техен мач, изживявам всяка една точка. А след всеки спечелен гейм лицето ми засиява. От години исках да бъда на мач и да ги подкрепя на живо", продължава той.

И ето, че най-голямата му мечта се сбъдна...

Пътуването до Пловдив бе организирано. Добри е вече пред "Колодрума" - слуша внимателно описание на залата, брандирана изцяло за Европейското първенство по волейбол. Разпитва за цветовете, за детайлите. Разбира, че огромни изображения на Елица Василева и Емилия Димитрова греят по цялата огромна фасада на залата и "посрещат" феновете. Добри се снима и със златната купа - реалният трофей за шампиона от Евроволей, който е във фензоната пред "Колодрума", благодарение на партньора на Българската федерация по волейбол - Лидл България.

Но вече стана време за кулминацията...

Председателят на волейболния фенклуб Георги Христов настани Добри в ядрото на агитката. Стоянов получи първи подарък - фланелка и шапка в българските цветове. Мачът можеше да започне...

Друг фен на България през цялото време бе до Добри и му описваше конкретни подробности от играта, допълвайки звуците и емоциите. Когато разбра, че неговата любимка Ева Янева застава за първи път на начален удар, Добри започва да скандира името й. След всяка последна точка в гейма, спечелен от любимките му, Добри съпреживява, започва да танцува и да пее с другите фенове.

България печели. Добри е в сърцето на бяло-зелено-червената радост.

Заради специфичните времена и мерки състезателите могат да поздравят феновете от дистанция. Но Добри все още не знае, че сбъдването на мечтата му ще бъде пълно. След българската победа той е в непосредствена близост до игрището. А до себе си чува гласовете на Ева Янева и Петя Баракова. И грейва.

"Сега е моментът да ти кажа в очите, че ти си моята най-голяма радост в живота", обърна се Добри към Ева Янева. След това поздрави и другата си любимка Петя Баракова.

"Благодарим, че си тук. Много се радваме на твоята подкрепа. Милите ти думи ме трогнаха много", отвърна Ева.

Преди време тя вижда постовете и подкрепата му във фейсбук и започва да му пише.

"Това е човек, който не вижда с очите си, но вижда със сърцето и предава емоциите с думите си", каза българската националка.

Ева и Петя подариха на Добри плакат с автографите на всички момичета от националния отбор на България и още сувенири за спомен от Европейското първенство по волейбол в Пловдив.

Но всъщност най-големият подарък бе самото изживяване и срещата на живо с момичетата, които му носят най-голяма радост.

Защото, нали си спомняте: Той не мечтае за коли и богатства... До вчера мечтата му беше да е на мач на любимите лъвици и да ги подкрепи на живо!

Благодарности на Георги Христов от Българския национален волейболен фенклуб, на Ева и Петя и всички момичета от националния отбор на България, които направиха незабравимия подарък.

Поредно доказателство, че доброто е заразно, а заедно сбъдваме мечти!

Време е за следващите!

 

Българска федерация по волейбол изказва благодарност към своите партньори: Лидл, Деворекс, Спорт Депо, Министерство на туризма, Община Пловдив, Министерство на младежта и спорта, Спортен тотализатор.