Четвъртък, 23 Май 2019 23:13
България отстъпи на шампиона от 2018 година в НВЛ - САЩ с 0:3 гейма
България отстъпи на шампиона от 2018 година в НВЛ - САЩ с 0:3 гейма Снимка: fivb.com

Публиката в Русе изпрати „лъвиците“ с аплодисменти, следват битки в Холандия с домакините, Бразилия и Полша

България загуби третия си мач от Волейболната лига на нациите при жените с 0:3 гейма (20:25, 16:25, 21:25) от актуалния носител на трофея САЩ в последна среща от турнира в „Монбат Арена” в Русе.

Старши треньорът Иван Петков направи няколко промени за старта на мача в сравнение със срещата срещу Белгия като на игрището излязоха капитанът Лора Китипова, Силвана Чаушева и Мария Данчева.

САЩ наложи надмощие в начало и първото техническо прекъсване дойде при 8:4 в тяхна полза. Българките обаче се окопитиха и системно намаляваха разликата като успяха да изравнят за 11:11 след силна атака по диагонала на Мирослава Паскова, което принуди треньора на американките Карч Кирали да вземе прекъсване, след което САЩ успя отново да дръпне с две точки при втората техническа пауза – 16:14. За съжаление серията им продължи и след нея до 18:14. До края българките не успяха да скъсят преднината и американките затвориха гейма на 20 след успешна тройна блокада.

 

GetImage 16

Първата техническа пауза на втората част дойде при 8:4 за САЩ, след като резултатът от първите 8 разигравания бе 4:4. Серията на американките продължи до 10:4, като бе прекъсната след успешна атака на Паскова. Успешна блокада на Мира Тодорова намали резултата до 13:10 в полза на САЩ, а втората техническа пауза дойде при 16:11 за американките. Нашите обаче успяха да съкратят до 17:16 след два аса на Тодорова. Последваха силни минутки за американките, които не ни дадоха точка до края при сервис на Джордан Томпсън - 25:16.

Третият гейм стартира равностойно и нашите момичета не позволиха на американките да се откъснат. Грешка на Томпсън след продължително разиграване доведе до 7:7, но след нейна атака първата техническа пауза бе при 8:7 за САЩ. След това обаче три поредни точки на САЩ доведоха резултата до 11:8. Ас на Нася Димитрова намали разликата на само точка – 14:13 за САЩ. След грешка на сервис на влязлата като резерва разпределителка Петя Баракова отборите се оттеглиха на втора техническа пауза при 16:14 за американките. Българките успяха да стигнат до 16:16 след атака на влязлата по-рано в гейма Гергана Димитрова и грешка на американките. След това обаче САЩ отново вдигна оборотите и затвори частта при 25:21, като последната точка в турнира дойде след блок на Микаела Фоке срещу Гери Димитрова.

002716

Основната разлика в мача дойде на блокада, където американките записаха 14 успешни блока срещу само 3 за българките. САЩ записаха 40 точки на атака при 35 за България и реализираха 5 аса при 4 за момичетата на Иван Петков.

Най-резултатна за нашите беше Мирослава Паскова с 12 точки, а 7 добави Силвана Чаушева. За американките 16 отбеляза Сара Уилит, а с 11 се отчетоха Джордан Томпсън, Микаела Фоке и Дана Ратке.

САЩ завърши турнира с пълен актив от три победи.

В първата среща за деня прекият ни конкурент за оставане в лигата Белгия победи с Япония с 3:1 (22:25, 25:20, 25:23, 25:18) и си тръгна от Русе с актив от 5 спечелени точки.

Въпреки поражението от шампиона САЩ, младият български отбор показа желание да се противопостави на по-класния съперник. След края феновете в русенската „Монбат Арена“ изпратиха с аплодисменти националките, които им отвърнаха със същото за подкрепата в изминалите три дни.

Следващата седмица турнирът от Лигата на нациите при жените с българско участие е в Холандия, къде ще срещнем още Полша и Бразилия.